Exact een jaar geleden vielen de politiediensten binnen op 200 adressen en werden 48 mensen aangehouden. Aanleiding was het kraken van het versleutelde Sky ECC-netwerk, met eigen versleutelde telefoons die in ons land hoofdzakelijk werden gebruikt voor criminele doeleinden, vooral cocaïnehandel in en rond de Antwerpse haven. 

In totaal konden 276 nieuwe dossiers worden geopend en 888 personen opgepakt. “We moeten in deze zaak niet eens meer naar bewijzen zoeken”, zegt directeur-generaal Eric Snoeck bij de federale gerechtelijke politie (FGP). “We hébben ze.” Helemaal geanalyseerd is het dataverkeer nog lang niet. “We hebben een miljard berichten onderschept, tot nu toe zijn er al enkele honderden miljoenen ontcijferd”, zegt Eric Snoeck.

Het kraken van Sky ECC bracht ook enkele tientallen gevallen van corruptie aan het licht. “Dat is naar mijn mening nog het meest verontrustende”, zegt Eric Bisschop. “Maffia-achtige verschijnselen als bedreigingen, chantage of illegale beloningen moeten worden uitgeroeid. De ervaring in andere landen leert ons dat corruptie zo ingebed kan geraken dat ze niet langer te beheersen zijn. 

Alles bij de bron; deMorgen