De Finse belastingdienst wil alle bronnen die de basis vormden van de Panama Papers en alle informatie uit de daaruit vloeiende reportages over belastingontwijking.

De Finse publieke omroep Yle  heeft aangegeven niet in te gaan op de eis. “We zien deze eis als een een fundamentele uitdaging voor de persvrijheid in Finland.”  Hoewel de organisatie begrip heeft voor de interesse in de gegevens is de omroep niet van plannen bronnen in gevaar te brengen en op lange termijn de Finse onderzoeksjournalistiek in gevaar te brengen. Daarbij geeft de omroep ook aan geen fysieke data in het bezit te hebben.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) is de eigenaar van de gegevens en ook zij hebben aangegeven geen informatie te overhandigen. ICIJ is plan om op 9 mei een groot deel van de informatie vrij te geven. Het gaat om informatie over meer dan 200.000 offshore rechtspersonen, al zal persoonlijke data niet worden gepubliceerd.

Dat de vraag om informatie in Finland plaatsvind is opvallend. Het land staat al jaren op plaats 1 op de jaarlijkse World Press Freedom Index.

Alles bij de bron; VillaMedia