Finland onderzoekt de mogelijkheid om vingerafdrukscans uit paspoorten en identiteitsbewijzen te gebruiken voor criminele opsporingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken begint een haalbaarheidsonderzoek, omdat Europese regels daar inmiddels meer ruimte voor bieden. 

Het gaat om vingerafdrukken die worden opgeslagen bij het ophalen van een paspoort of identiteitskaart, vergelijkbaar met hoe dat ook in Nederland gaat. 

Finland onderzocht in 2014 ook al de mogelijkheid om vingerafdrukken zo te gebruiken. In die periode zouden er 1020 onopgeloste zware misdaden in het land zijn, maar slechts bij 34 daarvan zouden vingerafdrukken zijn gevonden.

Het plan werd destijds niet doorgezet, omdat het volgens een onderzoek ongrondwettelijk zou zijn. De regering ziet nu echter nieuwe mogelijkheden voor de wet, nadat een wet voor het verwerken van persoonlijke data door de politie vorig jaar werd herzien. Dat gebeurde op basis van 'nieuwe Europese regels rondom databescherming', maar het is niet duidelijk welke specifieke regels dat zijn.

De politie pleit er overigens ook voor om vingerafdrukken te gebruiken die reizigers achterlaten als ze het land binnenkomen.

Het ministerie wil ook onderzoeken of het mogelijk is om foto's te gebruiken voor biometrische identificatie. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat mensen automatisch worden geïdentificeerd met gezichtsherkenning.

Alles bij de bronnen; Tweakers & NU