Duitsland staat gekend als een voorvechter van privacyrechten. Toch beslist het land weldra over een nieuwe wet die de online gegevens binnen zijn grenzen geweld aandoet. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere werkt aan wetgeving die de privacyrechten van Duitsers gaat inperken, zo waarschuwt de Deutsche Vereinigung für Datenschutz (DVD). Het wetsvoorstel omvat verschillende onderwerpen op het gebied van privacy en rechten.

Zo worden de bevoegdheden van de Duitse databeschermingsautoriteit ingeperkt, zodat die niet meer mag controleren of de dossiers van advocaten en artsen goed zijn beveiligd, bijvoorbeeld om een vermeend datalek te onderzoeken. Daarnaast mogen burgers niet meer weten wat voor gegevens over hen worden verzameld als het vrijgeven van deze data de openbare veiligheid of het belang van de staat schaadt of op andere wijze nadelig voor de staat is.

Daarnaast zou er gezichtsherkenningssoftware kunnen worden losgelaten op op alle beschikbare videobeelden, terwijl beveiligingsagentschappen niet langer bestraft kunnen worden wanneer ze (te) grondige controles uitvoeren, schrijft Engadget. Volgens de DVD laat het wetsvoorstel zien dat de huidige regering databescherming niet belangrijk vindt. De organisatie roept de ministers van Justitie, Economie en Wetenschap op om in het belang van de burgerrechten in te grijpen (pdf).

Bron; Security & ZDNet [Thnx-2-Luc]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!