Het schandaal rond de Bundesnachrichtendienst (BND), de Duitse geheime dienst, breidt zich uit. Uit nieuwe gegevens komt naar voren dat de BND Amerikaanse collega's van de NSA heeft geholpen om het Franse presidentieel paleis, het Élysée, en de Europese Commissie te bespioneren.

Een week geleden werd bekend dat de BND de Amerikanen heeft geholpen aan gegevens van Duitse politici en bedrijven. Het zou gaan om verzoeken om telefoonnummers, e-mailadressen en locatiegegevens.

Gisteren moest de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zich verantwoorden voor zijn rol in de affaire. Hij was ten tijde van de spionage chef van Merkels kanselarij en zou over de hand-en-spandiensten van de BND voor de NSA zijn geïnformeerd. Ook Merkel staat onder druk. De regering zou namelijk het parlement verkeerd hebben voorgelicht. 

De regering krijgt vanuit alle hoeken kritiek op de manier waarop ze de spionage-kwestie aanpakt. De voorzitter van de parlementaire NSA-onderzoekscommissie eist dat alle feiten nu snel boven tafel komen. "Hoe kan het zijn dat journalisten wel toegang lijken te hebben tot alle informatie, en wij zo lang op onze stukken moeten wachten?"

Alles bij de bron; NOS

Update;

Vliegtuigmaker Airbus overweegt een aanklacht tegen de Duitse autoriteiten in te dienen, omdat die naar verluidt een Amerikaanse inlichtingendienst hebben geholpen met het bespioneren van Airbus en andere Europese bedrijven. Dat maakte een woordvoerder van de Europese vliegtuigmaker bekend.

Airbus heeft de Duitse regering om meer informatie gevraagd en stelde dat het tegen een nog onbekend persoon een aanklacht zal indienen op verdenking van bedrijfsspionage.

Alles bij de bron v/d update; AD