Het recht op privacy was voor vele Democraten in Amerika bijna heilig. Na 9/11 werd president George W. Bush zwaar bekritiseerd door de linkse vleugel van de Democraten wegens de Patriot Act.

Deze wet, ter bestrijding van het terrorisme, zou in hun ogen de privacy van de Amerikanen aantasten.

Maar hoe gaan de Democraten in praktijk om met de privacy van hun burger?

Loodgieter
U hebt ongetwijfeld van Joe de loodgieter gehoord. Een paar weken geleden ging Barack Obama een willekeurige straat in om de burgers te overtuigen van zijn standpunten.

Ineens liep een gewone Amerikaan naar hem toe. Joe is zijn naam. Een hardwerkende Amerikaan. Hij wilde weten of de economische maatregelen van Obama zijn werk en leven zouden vergemakkelijken.

De antwoorden van Obama waren allesbehalve geruststellend voor Joe de loodgieter.

Symbool
Joe werd een symbool. Nog steeds is zijn naam een onderdeel van de campagne. Ook tijdens het laatste debat werd Joe regelmatig aangehaald.

Maar wat deden de Democraten? Zij zochten naar een mogelijkheid om Joe zwart te maken, door te graven in zijn verleden. Maar ze vonden niks. Dus, moesten ze gaan zoeken in overheidsbestanden. Maar dit is verboden.

Toch deden ze het. Niet via inbraak, maar met behulp van de Democratische bestuurders in de Staat van Joe.

De bestuurders verschaften het campagne team van Obama alle belasting- en familiegegevens van Joe de loodgieter. Daaruit blijkt dat hij nog geen loodgieterdiploma heeft. Bovendien zou hij een keer zijn beboet vanwege een onvolledige aangifte voor een bedrag van minder van 5.000 dollar. Dit brachten ze in het nieuws.

Verwerpelijk
De Democraten schonden dus willens en wetens de privacy van Joe omwille van politieke doeleinden. Dit is juridisch en moreel verwerpelijk.

Eigenlijk is hier sprake van machtsmisbruik. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd. Het gaat niet om wie Joe is, maar wat hij zegt en vraagt aan de Democratische kandidaat.

Gisteren was het 2 november. Vier jaar geleden had op die dag de eerste terroristische aanslag in ons land plaats. Ook toen was de wereld bezig met de Amerikaanse verkiezingen. Onze democratie leeft, ondanks de terreur en de terreurdreiging.


Lees verder...