Sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001 zijn de regels omtrent vliegveiligheid enorm aangescherpt. Een kus bij de gate of een snelle douanecheck zit er niet meer bij. Een complete bodyscan en inzicht in al je persoonlijke spullen zijn aan de orde van de dag, maar hoe ver gaan we in de toekomst om de veiligheid te waarborgen?  Een blik in de toekomst

Gedragsherkenning; Op de airport van Boston wordt een test uitgevoerd met gedragsherkenning. Getrainde interviewers stellen doodnormale vragen aan de passagiers en letten dan op het gedrag van die persoon. Maken ze geen oogcontact, doen ze moeilijk over een normaal antwoord of zijn ze heel zenuwachtig, dan worden ze uit de rij gepikt voor extra controle. 

Vertrouwde passagiers; Het known traveler program maakt het voor frequent flyers makkelijker om door de douane te komen. Zodra ze vaker hebben gevlogen en er geen problemen rondom die persoon zijn ontstaan, maakt de known traveler status het mogelijk om de check door te komen zonder dat ze hun schoenen uit hoeven te doen of hun laptop uit de tas moeten halen.

Nog meer technologie; Men zou bezig zijn met een scanner die de hele menigte in één keer controleert en degenen die een gevaar op kunnen leveren, meteen weergeeft. Ook is de International Air Transport Association aan het kijken naar tunnels waar alle passagiers doorheen moeten die mensen verdelen in high, medium en low risk. 

Back to the future; Experts voorspellen dat we in de toekomst veel minder bezig zullen zijn met onze privacy. Alles wat je doet, zal zichtbaar zijn via de chip in je paspoort en niemand zal daar moeite mee hebben. Als je vijf jaar zonder problemen gevlogen hebt, kun je ook nog vrijstelling krijgen van bepaalde checks, zodat je tolerantieniveau hoog blijft. Passagiers die naar verdachte locaties vliegen worden extra in de gaten gehouden, evenals mensen met een criminele achtergrond.

Alle bovenstaande maatregelen lijken extreem, maar zijn waarschijnlijk aan de orde van de dag over dertig jaar. Onze privacy zal steeds minder privé worden en daar moeten we allemaal mee zien te leven.

Alles bij de bron; columbus