Wie zijn laptop of andere apparatuur op reis of vakantie meeneemt en niet wil dat anderen er ongezien mee knoeien krijgt het advies om nagellak te gebruiken. Glitternagellak om precies te zijn. Dat lieten Eric Michaud , CEO van Rift Recon en hacker, en Ryan Lackey , oprichter van de CryptoSeal VPN-dienst, tijdens het Chaos Communication Congress in Hamburg weten.

Ze waarschuwden voor het gevaar als mensen fysiek toegang tot bijvoorbeeld een laptop krijgen. Dit kan bij de douane gebeuren, maar ook bijvoorbeeld in een hotel. Zodra een aanvaller fysiek toegang heeft kan hij allerlei zaken aanpassen, van firmware en software tot zelfs de hardware. Ook het gebruik van encryptie biedt in dit geval geen voldoende bescherming meer.

Om fysieke aanvallen te voorkomen wordt soms het gebruik van "seals" aangeraden, die over schroeven en poorten worden aangebracht. De twee hackers stellen dat die eenvoudig te vervangen en ongezien te openen zijn, zelfs door iemand met minimale training, zo meldt Wired. Als oplossing stellen de twee daarom het gebruik van "Physically Unclonable Functions" (PUFs) voor. Dit is een zegel dat onmogelijk is na te maken. Een goed voorbeeld van een PUF is glitternagellak.

Alles bij de bron; Security