“Het leek me vroeger paranoïde om te denken dat de overheid daar ooit misbruik van zou kunnen maken. Nu twijfel ik daarover”, zegt politicoloog Bart Maddens over de digitalisering en verzameling van persoonsgegevens door de overheid. 

Met het Covid Safe Ticket werd de privacy van de bevolking disproportioneel geschonden. “Die inbreuk op de privacy stond niet meer in verhouding tot wat men wilde bereiken. De overheid heeft het alleen maar ingevoerd opdat mensen zich zouden laten vaccineren”, oordeelt Bart Maddens (KU Leuven). “Maar als ze vaccinatie zo belangrijk vonden, waarom hebben ze dat dan niet verplicht?”

De politicoloog is sindsdien van mening veranderd op vlak van privacy, persoonsgegevens en de overheid.

Het Covid Safe Ticket heeft hem doen inzien dat de ANPR-camera’s, die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, ook niet zo onschuldig zijn. “Eerst merkte ik ze nauwelijks op, nu vind ik ze beangstigend”, aldus Maddens. De camera’s werden vorige federale legislatuur ingevoerd – toen volgens Jambon enkel om terroristen op te sporen. Tegenwoordig gebruikt men ze al om mensen te betrappen die gsm’s achter het stuur gebruiken.

“Daarom betwijfel ik of de overheid altijd eerlijk is over haar intenties”, besluit Maddens. “Het helpt ook niet dat de Gegevensbeschermingsautoriteit, die onze gegevens zou moeten beschermen, helemaal vierkant draait.”

Alles bij de bron; PalNws