Integratie en minderheden zijn thema’s sinds de mens zich vanuit Afrika verspreidde, maar nog altijd lijken we er maar niet aan te wennen. Janno Lanjouw en Dirk Wanrooij reizen deze zomer over de grens tussen Europa en Azië op zoek naar minderheden en hun problemen in het digitale tijdperk.

Van internetrepressie tot twitterevolutie, een reis langs de marge van Europa.Basma Moussa heeft geen ID en geen idee wanneer ze er één zal krijgen. De 52 jaar oude professor tandheelkunde is een gerespecteerd docent, zij het met – voor Egyptische begrippen – ketterse opvattingen.


Ze is vijfde generatie baha’i, een geloofsleer die de overeenkomsten van de grote wereldreligies benadrukt en Jezus, Mohammed en Buddha aanvaardt als boodschappers van God.

Maar de leer wordt niet erkend door de autoriteiten wat leidt tot praktische problemen. Sinds 1955 dienen alle Egyptenaren in het bezit te zijn van een ID-kaart waarmee ze toegang hebben tot onderwijs, zorg, werk en een bankrekening.

Toen de overheidsadministratie in 2004 gedigitaliseerd werd, waren er ook geen uitzonderingen meer mogelijk. Het gevolg hiervan is dat baha’is voor de keuze worden gesteld, óf bekeren tot een ander geloof, óf leven zonder ID-kaart en de daarbij behorende mogelijkheden.

Lees het volledige artikel bij de bron; www.nrcnext.nl


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha