De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn bijna klaar om een nieuwe versie van het dataverdrag Safe Harbor, dat de opslag van Europese privégegevens in de Verenigde Staten regelt, met elkaar te sluiten. De nieuwe deal regelt de voorwaarden waaronder Amerikaanse bedrijven data van Europese gebruikers mogen opslaan en verwerken op Amerikaanse servers. Daarbij gaan beide overheden beter toezien op de manier waarop bedrijven dat doen, waardoor er strengere regels komen over de voorwaarden waaronder bedrijven data van klanten mogen doorspelen aan andere bedrijven. Dat heeft mogelijk gevolgen voor bijvoorbeeld advertentiebedrijven, die nu op grote schaal data van burgers verzamelen.

Volgens eurocommissaris Věra Jourová (Justitie) wordt nog onderhandeld over de omstandigheden waaronder Amerikaanse inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot gebruikersgegevens van Europeanen. Dat was de afgelopen jaren een knelpunt in de discussies tussen de EU en de VS.

Jourová beloofde in ieder geval dat onder het nieuwe verdrag beter zal worden samengewerkt tussen Amerikaanse en Europese privacywaakhonden. Ook komt er meer transparantie over de opslag van gegevens voor consumenten en zijn er strengere regels voor bedrijven die persoonsgegevens willen doorsturen aan derden.

Alles bij de bronnen; Tweakers & NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha