De Europese wetgeving rond privacy blijkt niet compatibel met die van de Verenigde Staten. Safe Harbor is hierdoor niet toe te passen en nu zijn we allemaal gedwongen om onze data in Europese clouds op te slaan. Gaan we hier niet voorbij aan een aantal andere belangrijke aspecten die een veel grotere invloed hebben op privacy inbreuk? Zoals identity theft? 

Persoonlijke informatie wordt op grote schaal gestolen. Het is op dit moment zelfs zo erg, dat deze informatie aan enorme devaluatie onderhevig is en nog maar een dollar per persoon waard is...

...Het blijkt telkens weer onthutsend gemakkelijk om data bij bedrijven te ontfutselen. Dit zit hem in een aantal aspecten:

-     De toegang tot de systemen is te eenvoudig te forceren;
-     De data is zodanig opgeslagen dat het gemakkelijk herkenbaar is als persoonlijke data;
-     Organisaties slaan te veel data op.

Daarnaast is er een groot probleem rond authenticatie bij de meeste organisaties. Hoe gemakkelijk is het niet om belangrijke zaken te regelen door alleen maar een kopie van een identiteitsbewijs, een credit card nummer of burger service nummer (bsn) af te geven. 

We houden onszelf enorm voor de gek als het gaat om authenticatie. Schijnveiligheid heet dat. Het feit dat de NSA gegevens kan opvragen van Europese bedrijven die hun data in een US cloud hebben opgeslagen is niet het probleem. Het feit dat de NSA zo enorm gemakkelijk te hacken is, is het probleem. En dat de data vervolgens zo gemakkelijk voor het oprapen ligt, is een nog groter probleem...

...Misschien is de beste oplossing nog wel dat de privacy gevoelige data gewoon steeds minder waard wordt.  En tot slot, als je altijd het recht hebt om te bewijzen dat jij iets niet gedaan hebt dan is er niets aan de hand. Dat is tegenwoordig eenvoudig te achterhalen, met alle digitale breadcrumbs die je overal achterlaat.

De oplossing zit hem in immutable architecture en big data. Als alles bewaard wordt op gedistribueerde systemen en de relatie tussen al die informatie kan ad hoc bepaald worden in plaats van het van te voren vastleggen van relaties, is de bewijslast niet te vervalsen en is men altijd in staat om te bewijzen dat je iets niet gedaan hebt.

Het probleem gaat zich vanzelf oplossen... Devaluatie van privacy informatie is het antwoord.

Alles bij de bron; Computable


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha