Microsofts hoogste jurist Brad Smith weidt vele woorden aan wat hij het zoeken van een oplossing van de privacy-equivalent van Rubiks kubus noemt: het gelijktijdig respecteren van het recht op privacy, de gerechtvaardigde belangen van de overheid in het kader van het borgen van de veiligheid en het behouden van een internationaal, ongefragmenteerd internet...

...als hij tot praktische suggesties komt, blijkt dat Smith toch vooral aanpassingen van zijn eigen regering wil. De wettelijke rechten van mensen moeten meeliften met hun gegevens, stelt Smith voor. Ofwel: op de persoonlijke gegevens die hun oorsprong vinden in Europa zijn de Europese privacyregels van toepassing, ook als ze in de VS worden opgeslagen. Let wel: als er van Europeanen tijdens een bezoek aan de VS gegevens worden opgeslagen, gelden in het voorstel van Smith de Amerikaanse regels, en vice versa. Maar de praktische betekenis van dit voorstel is, dat de Amerikanen zich moeten inhouden als het om gegevens van Europeanen gaat.

Daarnaast moet het proces waarlangs landen bij elkaar in juridische procedures gegevens kunnen opvragen gestroomlijnd worden. En overheden zouden in principe moeten ophouden om cloudproviders rechtstreeks, buiten de eigenaar van de gegevens om, te benaderen wanneer ze gegevens van een legitiem bedrijf willen 'lichten'.

Alles bij de bron; AutomGids

 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha