In Europa moeten bedrijven zeker weten dat gegevens worden beschermd volgens Europese privacyregels. Omdat dataverzamelen in de VS minder strikte voorwaarden heeft, is Safe Harbor bedacht. Bij deze regeling moeten Amerikaanse bedrijven voldoen aan Europese regels. Maar gebrekkige naleving, slappe zelfregulering, vage regeltjes en tandeloze controle maken die regeling controversieel. De legitimiteit van de Safe Harbor-regeling wordt nu dan ook behandeld door het EU-hof.

Maar wat zijn de gevolgen als Safe Harbor sneuvelt? De Europese privacyregels worden de komende jaren een stuk strenger met de op handen zijnde General Data Protection Regulation. De vraag is of er dan wel plek is voor een erg losjes ingericht certificeringssysteem als Safe Harbor.

Er wordt stevig gelobbyd voor het behoud van de regeling. De Amerikaanse KvK, Chamber of Commerce, wijst op een rapport van het IMF waarbij de handelsbetrekkingen van landen worden vergeleken met de privacyregels die ze hanteren. In Canada en Zwitserland is privacy wettelijk strenger geregeld en juist deze landen drijven minder handel....

...Floris Kreiken van Bits of Freedom ziet die prikkels dan ook met lede ogen aan. "Het is lastig dat we steeds meer die economisering van privacy krijgen - bijvoorbeeld een privacyvriendelijke dienst van een internetprovider tegen een bepaalde prijs en een abonnement die twintig dollar goedkoper is als gewoon alles wordt opgeslagen - dat vind ik belachelijk."

Alles bij de bron; CompWorld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha