...We schreven al eens eerder: het draconische wetsvoorstel CISPA is niet dood te krijgen. Een Amerikaanse Afgevaardigde wil het omstreden plan nieuw leven inblazen na de hack op Sony. De aangevoerde reden: als bedrijven hun informatie delen met de overheid, wordt alles veiliger. Tegenstanders wijzen op het gevaar van overheidscontrole op hetgeen jij en ik delen via diensten van Amerikaanse bedrijven. 

CISPA staat voor Cyber Intelligence Sharing and Protection Act en kwam voor het eerst bovendrijven in 2012. De originele intentie lijkt in brede zin goed: door het delen van informatie over bedreigingen voor de IT-veiligheid tussen overheden en bedrijven, kan sneller worden ingespeeld op die bedreigingen en wordt er veel meer geleerd over de aanvallers. Maar de wet is zo vaag geformuleerd dat het kan leiden tot het uitwisselen van alle informatie die gebruikers van diensten met elkaar delen, vinden privacyvoorvechters.

CISPA is al enkele keren gestrand. Na de mislukking in 2012 kwam het als een boemerang terug in het jaar daarna. In 2013 nam het Huis van Afgevaardigden het wetsvoorstel aan, maar belandde het in de prullenbak van de Senaat. Vooraf had president Obama overigens al gedreigd met een veto indien de Senaat wel het wetsvoorstel zou aannemen.

Nu komt democraat Dutch Ruppersberger met het idee om CISPA weer te lanceren in het Huis van Afgevaardigden, dat net als de Senaat nu gedomineerd wordt door de Republikeinen.

Alles bij de bron; WebWereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha