Woensdag opende Amazon een webwinkel voor e-boeken in Nederland.... 

Toch zag ik vooral enthousiaste tweets van Nederlandse auteurs. Moeten we ons dan eigenlijk wel zorgen maken? Ja, altijd. Amazon is de Poetin onder de boekwinkels. Het begon met boeken, het eindigt met wereldheerschappij. Let wel, dit schrijf ik als verslaafde.

Sinds ik in de VS woon, kan ik niet meer zonder Amazon. De afgelopen weken kocht ik er bijvoorbeeld: een tafelkleed, een camera, een tapijt, nog een tapijt, batterijen, twee DVD’s en ja, ook een boek. Ik ontdekte net dat je er Calvé-pindakaas kunt bestellen. Waarom koop ik zo veel? Omdat Amazon weet wat ik wil. Vandaag ontving ik bijvoorbeeld een attente mail om een hoesje te kopen bij mijn camera. Precies wat ik zocht. Alsof het mijn gedachten kon lezen —en dat kan het ook, toon me je boodschappenlijst en ik weet wie je bent.

 .. .Amazon leert me steeds beter kennen. Hoe meer ik koop, hoe beter het algoritme mijn behoeften aanvoelt, hoe verfijnder de aanbiedingen worden, waardoor ik weer meer koop. Dat is de cirkelredenering van Amazon. En de ambities gaan véél verder. Amazon heeft al een patent op de techniek ‘anticipatory shipping’, vrij vertaald: ‘anticiperend opsturen’. Het betekent dat Amazon op basis van je data alvast spullen klaarlegt, waarvan je zelf nog niet eens weet dat je ze zult kopen.

Alles bij de bron; NRC [pdfDiGiAbo]

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha