Het hoofd van de Amerikaanse Senaatscommissie die gaat over de inlichtingendiensten is 'absoluut tegen' het vergaren van inlichtingen over bondgenoten van de VS door de geheime dienst NSA.

Senator Dianne Feinstein,  eerder wel de surveillance van grote hoeveelheden telefoon- en internetverkeer door de NSA verdedigde,  zei dat het Witte Huis Huis haar heeft laten weten dat het verzamelen van informatie over de bondgenoten niet doorgaat. De Senaatscommissie gaat bovendien een 'grote herziening' doen van alle inlichtingenprogramma's van de VS.

Ook het Witte Huis zelf verdedigde maandag het in de gaten houden van de communicatie van miljoenen burgers over de hele wereld maar erkende dat beperkingen nodig zijn en dat het recht op privacy beschermd moet worden. President Barack Obama wil er wel voor zorgen dat geen informatie wordt verzameld 'omdat het kan', maar alleen omdat het nodig is voor de veiligheid, aldus de woordvoerder.

De Democrate Feinstein liet weten dat het 'een groot probleem' is dat Obama bij haar weten niet was ingelicht over de Amerikaanse spionagepraktijken tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook de Senaatscommissie was volgens haar niet afdoende geïnformeerd over het bespioneren van bevriende leiders.

'Ik geloof niet dat de Verenigde Staten telefoontjes en e-mails moeten verzamelen van bevriende presidenten en premiers', aldus Feinstein. Volgens haar moet het toezicht op het werk van de inlichtingendienst worden versterkt.

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha