De pijnlijkheden blijven zich opstapelen in de relatie tussen de Verenigde Staten en bondgenoot Duitsland. Dit weekeinde meldden Duitse media dat het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikanen al in 2002 begon, en dat de Amerikaanse president Obama er persoonlijk weet van had.

President Obama zou Merkel vorige week hebben gezegd dat hij persoonlijk niet op de hoogte was van afluisterpraktijken van zijn geheime dienst NSA. Bild zette daar dit weekeinde vraagtekens bij. Volgens het Duitse boulevardblad, dat sprak met een anonieme Amerikaanse inlichtingenfunctionaris, zou Obama wel degelijk op de hoogte zijn gesteld - in 2010, door het hoofd van de NSA Keith Alexander. Hij zou niets hebben ondernomen om het afluisteren te stoppen. De NSA ontkende gisteren dat Obama iets van Alexander had gehoord. Maar níet dat hij van de operatie wist....

....Dus het bespioneren van 'vrienden' zal gewoon doorgaan?

Waarschijnlijk wel, en trouwens niet alleen door de Amerikanen. Dat wil niet zeggen dat de VS zich helemaal niks aantrekken van de ophef onder bondgenoten over de aard en omvang van de Amerikaanse spionage-activiteiten.

Zo liet Obama zijn onderminister voor binnenlandse veiligheid Lisa Monaco vrijdag een opiniestuk in USA Today schrijven. Daarin schreef ze dat Obama een evaluatie van de enorme spionagemogelijkheden wenst, ook 'met betrekking tot onze buitenlandse partners'. "We willen zeker weten dat we informatie verzamelen omdat we die nodig hebben, niet omdat we het kunnen."

Alles bij de bron; Trouw


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha