WhatsApp en Signal dreigen om niet langer diensten te leveren in het Verenigd Koninkrijk als een nieuwe wet rondom kinderporno wordt aangenomen. Volgens die wet moeten chatapps verplicht gesprekken gaan scannen op materiaal van kindermisbruik. Maar volgens de apps kan dat niet zonder encryptie te breken, en dat weigeren ze te doen. 

Het gaat specifiek om de Online Safety Bill, een wetsvoorstel waarmee socialmedia-giganten gereguleerd moeten worden.

....Britse politici stellen echter dat het mogelijk is om te scannen naar dergelijk materiaal, zonder dat de encryptie verbroken wordt. Zo zou er gebruik kunnen worden gemaakt van 'client-side scanning', waarbij op de apparatuur van gebruikers gezocht wordt naar bepaalde content. Op die manier zou de privacy niet in gevaar komen. Maar experts uit het veld hebben ook daar kritiek op, onder meer omdat het massasurveillance in de hand kan spelen en niet te garanderen is dat er echt alleen naar illegale content gezocht wordt op apparaten. 

"In essentie betekent end-to-end-encryptie dat er geen deur is. Of, als je een analogie van de post wil gebruiken, er is geen sorteercentrum waar de staat in kan zoeken. Client-side scanning lijkt, ondanks de claims van tegenstanders, wel een bepaald niveau van toegang te omvatten, een soort mogelijkheid om te sorteren en te scannen. En daardoor is er geen mogelijkheid om dat alleen te beperken voor gebruik van legitieme, betrouwbare overheden en liberale democratieën", aldus Ciaran Martin, de voormalige baas van het Britse National Cyber Security Centre.

Alles bij de bron; AGConnect