De Britse inlichtingendienst GCHQ schakelt hackers van de nieuwe National Cyber Force in om achter ransomware-bendes aan te gaan. Onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’ worden daarbij agressieve hackmethodes niet geschuwd.

GCHQ-topman Sir Jeremy Fleming wil met de onorthodoxe aanpak groepen aanpakken die buiten het bereik van de politie en het Openbaar Ministerie wisten te blijven. Volgens de Financial Times blijven de details van zulke operaties doorgaans staatsgeheim. Maar de Britse zakenkrant wijst in dit verband op acties zoals blokkeren van signalen afkomstig van telefoons die in het bezit zijn van cybercriminelen. Een andere optie is het platgooien van verdachte servers.

Fleming denkt dat de toename van de cybercriminaliteit de inzet van hackers rechtvaardigt. ‘Criminelen verdienen er goed mee. Bovendien hebben ze het gevoel dat hun weinig in de weg wordt gelegd.’

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die vergaande methoden wil inzetten in de strijd tegen cybercrime. Vorig jaar werd de komst van de National Cyber Force aangekondigd, een nieuwe organisatie waarachter Britse geheime diensten en het leger staan.

De roep om hardere acties tegen cybercriminelen te ondernemen, klinkt wereldwijd luider.  Probleem is dat helpende hackers zich op juridisch glad ijs begeven. Bij het pro-actief terughacken is al gauw sprake van computervredebreuk. Een ander risico is dat cybercriminelen ontdekken welke kwetsbaarheden de bonafide staatshackers hebben gebruikt en die aanvalsmethoden overnemen. 

Alles bij de bron; Computable