Schrijfster Doris Lessing, de Nobelprijswinnaar voor Literatuur, werd meer dan 20 jaar lang bespioneerd door de Britse binnenlandse geheime dienst. Uit top secret documenten, die het Britse nationaal archief publiek maakte, blijkt dat agenten van MI5 Lessings telefoon tussen 1943 en 1964 hebben afgeluisterd, haar briefverkeer controleerden en haar op haar reizen schaduwden.

Lessing kwam in 1919 als Doris May Taylor in Iran ter wereld en groeide op in het Britse Zuid-Rhodesië (vandaag Zimbabwe). In 1949 verhuisde ze naar Londen. Scotland Yard hield nauwgezet bij welke vrienden uit linkse kringen uit de hele wereld bij haar over de vloer kwamen. Het Brits nationaal archief probliceerde Lessings documenten samen met die van andere figuren, die men voor Sovjetagenten, aanhangers van de communisten of radicaal rechts hield.

De geheime dienst oordeelde destijds dat Lessings sympathieën voor het communisme grensden aan het "fanatieke", ze was "onverantwoordelijk in haar uitspraken". Lessing was lid van de Britse communisten, tot ze in 1956 ontgoocheld uit de partij stapte, nadat de Sovjetunie de Hongaarse volksopstand had neergeslagen.

Alles bij de bron; deRedactie


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha