Een Engelse rechtbank heeft vorige week Peter (50, uit Derby) veroordeeld tot drie jaar ‘community order’ voor het groomen van twee minderjarige meisjes. ‘Laura’ en ‘Roxy’ waren echter niet bij de zitting aanwezig – om de simpele reden dat ze niet bestaan. Mitchell werd veroordeeld nadat hij door ‘digital detectives’, burgers dus, in de val was gelokt, een echtpaar van middelbare leeftijd met veel tijd. Het stel maakte, in hun jacht op Peter, op facebook zeven nepprofielen aan en schreven daar enthousiast over popzangers en hondjes. Ze noemen zichzelf OPIT, Online Predator Investigation Team. 

Jim Gamble, een expert op het gebied van sex crimes en voormalig directeur van het Child Exploitation and Online Protection Agency, viel al vaker over ‘de verwarrende, incompetente knoeiboel’ die de politie er van maakt, en pleitte voor een ‘vrijwilligersleger’ van duizend ‘digitale detectives’. Die zouden, aangestuurd door de politie, internet moeten monitoren, liefst gehuisvest in politiebureaus en op politiecomputers.

Maar zijn oproep lijkt gekaapt te zijn, door meerdere burgerinitiatieven die zeggen de politie niet nodig te hebben. OPIT is een voorbeeld, maar ook het Stinson Hunter team, dat via crowdsourcing meer dan dertigduizend pounds ophaalde om hun activiteiten te financieren. 

Alles bij de bron; CopsinCyberspace


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha