Oudere politici hebben vaak geen besef van de omvang waarmee de privacy van burgers wordt geschonden, zo stelt het Britse parlementslid David Davis naar aanleiding van de recente onthullingen dat inlichtingendiensten op grote schaal mensen afluisteren en online monitoren.

Volgens sommige politici en de inlichtingendiensten zijn de maatregelen en bevoegdheden noodzakelijk om terroristen en criminelen te bestrijden. Dankzij de technologische ontwikkelingen is het mogelijk om dingen te doen die eerder niet mogelijk waren, zoals het verzamelen en doorzoeken van miljarden gegevens. 

Er is echter een gebrek aan controle en toezicht bij deze programma's, zo stellen organisaties en politici die zich voor de burgerrechten inzetten. "Mijn generatie politici, tot 20 jaar jonger dan ik, begrijpen niet de omvang waarmee we de privacy van mensen schenden", zo laat Davis tegenover de BBC weten. Hij stelt verder dat het huidige systeem van toezicht en verantwoordelijkheid niet sterk genoeg is, zeker als toegang tot zaken als metadata over communicatie alleen interne toestemming binnen een inlichtingendienst vereist, en niet het bevel dat is vereist om de inhoud van de communicatie te onderscheppen.

"Er is geen reden om de staat te vertrouwen, tenzij het een goede reden heeft en het dat tegenover iemand anders moet rechtvaardigen, een rechter of een magistraat of iemand die buiten hun systeem staat en kan controleren of ze het juist toepassen", aldus het parlementslid.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha