De partner van de Guardian-journalist die de serie onthullende verhalen met klokkenluider Edward Snowden schreef, is negen uur vastgehouden op Heathrow. Hij werd ondervraagd onder het mom van een antiterreurwet.

David Miranda was op weg naar Rio de Janeiro en kwam terug uit Berlijn. Daar had hij, zo meldt The Guardian, een meeting gehad met de Amerikaanse filmmaker Laura Poitras (IMDb). Zij werkte met Greenwald en The Guardian aan de onthullende documenten over het afluisterprogramma van de NSA die Snowden aanleverde. 

Miranda werd het maximaal aantal toegestane uren onder de Terrorism Act 2000 vastgehouden. Scotland Yard meldt dat vandaag “een 28-jarige man” om 08.05 uur werd aangehouden op Heathrow, hij werd “niet gearresteerd” en “vervolgens om 17.00 uur werd vrijgelaten”. Volgens The Guardian werden ondanks het uitblijven van een aanklacht wel onder meer een mobiele telefoon, laptop, camera, memory sticks en dvd’s in beslag genomen.

De Terrorism Act 2000 is niet onomstreden omdat arrestanten niet direct recht hebben op rechtsbijstand. Ze mogen zonder verdachte te zijn onder het mom van antiterreurwetgeving onderzocht en bevraagd mogen worden. Niet meewerken betekent een wetsovertreding.

Alles bij de bron; NRC [Thnx-2-Niek]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha