Welke morele autoriteit heeft Jean-Claude Juncker nog als voorzitter van de Europese Commissie nu duidelijk werd hoe Luxemburg onder zijn leiderschap grote multinationals en steenrijke families voor miljarden euro’s aan belastingen in hun eigen land hielp ontwijken? ‘Lux Leaks’, een project van het International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ), vertelt tot in detail over de fiscale constructies via belastingparadijzen overal ter wereld waarin de Luxemburgse rulings centraal staan.

Afgelopen zomer bracht Apache.be het dossier ‘Luxemburgse geheimen’. Daarin doken we in de schandalen die zich onder het toeziend oog van de nieuwe Europese Commissievoorzitter afspeelden binnen de Luxemburgse geheime dienst.

De nieuwe onthullingen via ‘Lux Leaks’ werpen een heel nieuw en bijzonder licht op de eerste vijf delen van de reeks.

In docdeel 1 ‘Inlichtingendiensten op drift‘, wordt verteld hoe de Luxemburgse inlichtingendienst SREL compleet ontsnapte aan de controle door regering en parlement, klusjes klaarde in opdracht van de privé en zich finaal liet kopen door misschien wel de machtigste zakenman van de Europese Unie.

Alles bij de bron; Apache [gratis na registratie tot 4 januari]