...verstoringen van de Gmail-functionaliteit, op korte en lange termijn, zijn onderdeel van de blijvende Chinese pogingen om de eigen technologische soevereiniteit te beschermen door de afhankelijkheid van Amerikaanse communicatiediensten onder de burgers te verminderen.

En het gaat niet alleen om de Chinezen: ook de Russische overheid heeft eenzelfde agenda. Een nieuwe wet die afgelopen zomer in werking is getreden, behelst de verplichting om de gegevens van gebruikers op te slaan op binnenlandse servers. Dit heeft Google al bewogen om al zijn technici uit Rusland weg te halen. Het Kremlin wist onlangs Facebook zover te krijgen dat het een pagina blokkeerde die opriep tot protesten uit solidariteit met de aangeklaagde activist Alexey Navalny. Hieruit blijkt dat de overheid in hoog tempo haar toezicht herstelt op de digitale activiteiten van haar burgers...

...Rusland, China en Brazilië reageren gewoon op de uiterst agressieve tactiek die door de VS wordt gevoerd. Op zijn bekende manier heeft Washington geen notie van zijn eigen daden, in de overtuiging dat er zoiets bestaat als een neutraal, kosmopolitisch internet en dat elke poging om hier iets aan af te doen tot een ‘Balkanisering’ zou leiden. Maar voor veel andere landen is dit helemaal geen Balkanisering – zij zien het immers alleen maar als een ‘de-Amerikanisering’.

Amerikaanse bedrijven spelen een dubbelzinnige rol in dit project. Enerzijds bouwen ze een doelmatige en zeer functionele infrastructuur die ook andere landen omvat en tot langdurige afhankelijkheden leidt die alleen met veel gedoe en kosten weer ongedaan te maken zijn. Zij zijn de echte instrumenten in dat wat nog rest van de mondiale moderniseringsagenda van Amerika.

Anderzijds mogen deze bedrijven niet zomaar als vertegenwoordigers van het Amerikaanse rijk worden gezien, vooral nadat de NSA-onthullingen van Edward Snowden duidelijk hebben aangetoond hoe hecht de band is tussen het Amerikaanse bedrijfsleven en de overheidsbelangen.

Alles bij de bron; NRC [pdfaboversie]