Voor als je het nog gemerkt hebt tijdens het surfen: verschillende websites blokkeren je nu als ze merken dat je een adblocker gebruikt. Deze blokkering kun je alleen opheffen door de adblocker uit te schakelen, of soms door een klein geldbedrag te betalen.

Dit zou echter wel eens in strijd met Europese privacywetten kunnen zijn, zo staat in een brief van de Europese Commissie. Wettelijk gezien moeten websites eerst om toestemming vragen voordat ze cookies naar de computer van deze persoon verzenden. In de brief staat dat de wet niet alleen over cookies gaat, maar over alle programma's die informatie over de gebruiker verzamelen. Programma's die op zoek gaan naar adblockers vallen hier dus ook onder...

...Het gebruik van adblockers is wijdverspreid, aangezien advertenties niet alleen irritant zijn, maar ook nog eens een bron van malware. Het blokkeren van bezoekers met een adblocker heeft dus waarschijnlijk niet het gewenste effect, omdat sommige mensen liever wegblijven van een website dan dat ze advertenties moeten zien.

De programma’s die de websites gebruiken maken vaak ook geen onderscheid tussen adblockers en extensies die alleen trackers blokkeren, zoals als Ghostery en Privacy Badger. Deze extensies hebben geen invloed op de advertenties, maar weerhouden bedrijven er alleen van om trackers die het surfgedrag volgen op een gebruiker af te sturen.

Toch is het nog de vraag of privacy-activisten hun gelijk zullen halen. Webbrowsers versturen namelijk automatisch informatie over je computer wanneer je een website bezoekt, waaronder welke browser je precies gebruikt, welk bestuurssysteem je hebt en basale informatie over de hardware van het apparaat. De activisten zullen moeten aantonen dat anti-adblockerprogramma’s specifieke, privacygevoelige informatie van de gebruikers verzamelen zonder hun toestemming.

Hanff heeft gezegd dat hij volgende week een ‘name and shame’-campagne gaat starten om websites die anti-adblockerprogramma’s gebruiken te ontmaskeren. Ook is hij van plan om juridische stappen te ondernemen tegen deze websites, gesteund door de brief van de Europese Commissie.

Alles bij de bron; MotherBoard