De VS mag niet zomaar toegang krijgen tot privégegevens die in de EU zijn opgeslagen. Voor een dataverzoek aan Microsoft hadden officiële kanalen gebruikt moeten worden.

Dat vindt eurocommissaris Viviane Reding (Justitie). Reding reageert op een lopende rechtszaak van Microsoft tegen de Amerikaanse overheid. Die wilde e-mails die buiten de VS stonden opgeslagen opvragen. Een rechtbank oordeelde dat de VS inderdaad inzicht kon krijgen in deze e-mails, maar Microsoft is nog in beroep tegen dat oordeel.

"De zorg van de Commissie is dat de extraterritoriale toepassing van buitenlandse wetten (en bevelen aan bedrijven die daarop zijn gebaseerd) mogelijk internationale wetten schenden en mogelijk de in de Unie gegarandeerde bescherming van individuen in de weg staat", aldus de eurocommissaris. In de huidige situatie raken bedrijven als Microsoft verstrengeld in een "conflict van wetten", omdat het onder de Europese wet illegaal zou zijn om privégegevens wel te overhandigen, terwijl het onder de Amerikaanse wet illegaal zou zijn om dit niet te doen.

Alles bij de bron; NU