De European Data Protection Board, een samenwerkingsverband van verschillende Europese privacytoezichthouders, hebben na een spoedprocedure besloten dat Meta onrechtmatig persoonsgegevens van gebruikers verwerkt. Meta doet dat terwijl hier geen juridische basis voor is, zo schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Het samenwerkingsverband suggereert dat Meta op basis van posts, woonplaats, leeftijd en interactie met berichten een gebruikersprofiel aanmaakt dat interessant is voor adverteerders, waarmee het bedrijf geld verdient. Meta zou daarentegen niet kunnen rechtvaardigen dat er op deze manier gebruikersgegevens verwerkt moeten worden. "Meta houdt bij wat je op Facebook en Instagram zet, aanklikt of leuk vindt en gebruikt die informatie voor het aanbieden van persoonsgerichte advertenties", aldus de EPDB. "Het onterecht verwerken van de persoonlijke informatie van miljoenen mensen op Facebook is een verdienmodel voor Meta. Door hier een eind aan te maken, is de privacy van mensen beter beschermd."

Het spoedproces dat aan het verbod op gepersonaliseerde advertenties voorafging, werd in werking gezet door Noorwegen. Eerder besloot de Noorse privacytoezichthouder Datatilsynet al om Meta vanaf begin augustus drie maanden lang 88.000 euro boete per dag te geven voor het overtreden van de AVG.

Het samenwerkingsverband draagt de privacytoezichthouder van Ierland, het land waar Meta in Europa is gevestigd, op om binnen twee weken maatregelen tegen het socialemediabedrijf te nemen. De Ierse Data Protection Commission zou tot dusver niet 'voortvarend genoeg' hebben opgetreden tegen Meta.

Alles bijde bron; Tweakers