Het Europees Parlement wil misbruik van spionagesoftware strenger aan banden leggen. De leden roepen op tot beter onderzoek naar spywareprogramma's zoals Pegasus, zodat de veiligheid van burgers beter wordt beschermd. Ook moeten er duidelijke afspraken komen over de programma's en mogen lidstaten er geen misbruik van maken.

Een overtuigende meerderheid van het Parlement stemde donderdag voor het strengere toezicht. Dat gebeurde nadat een onderzoekscommissie woensdag haar bevindingen presenteerde over misbruik met spionagesoftware.

Het Parlement vindt dat de inzet van spyware alleen nog in uitzonderlijke gevallen moet worden toegestaan. Het doel moet vooraf bepaald zijn en er moet een beperkte periode zijn vastgesteld. Verder moeten mensen op de hoogte worden gebracht als zij doelwit zijn geweest van spyware of als hun gegevens zijn bekeken bij toezicht op iemand anders.

Naar verwachting komen de Europese Commissie en Europese Raad nog voor het zomerreces met een reactie. Daarin maken ze bekend wat ze gaan doen met de aanbevelingen van de onderzoekscommissie gaan doen.

Alles bij de bron; NU