De Europese privacytoezichthouder wil dat het digitale rijbewijs waar de Europese Commissie aan werkt, niet verplicht moet worden gekoppeld aan het Europese identiteitsbewijs. Dat is voorlopig ook niet de bedoeling, maar de EDPS waarschuwt er alvast tegen.

De European Data Protection Supervisor schrijft dat in een persbericht.  De toezichthouder reageert met de denkwijze op plannen van de Europese Commissie om een digitaal rijbewijs te ontwikkelen.  

De Europese privacytoezichthouder geeft nu zijn eerste mening gegeven over dat plan. Het opvallendste aan die mening is dat er volgens de EDPS geen verplichte koppeling mag komen met de Europese digitale identiteitswallet. Ook dat is een plan van de Commissie, die wil dat in de toekomst alle identiteitsbewijzen van Europeanen ook digitaal kunnen worden opgeslagen. De EDPS zegt dat 'het gebruik van de EU Digital ID Wallet voor mobiele rijbewijzen optioneel, niet verplicht zou moeten zijn'. Er was nog geen sprake van dat het rijbewijs aan de wallet zou worden gekoppeld, maar dat lag wel voor de hand.

De EDPS stelt nog meer maatregelen voor rondom het rijbewijs. De toezichthouder vindt dat lidstaten alleen rijbewijsgegevens mogen uitwisselen om onderzoek te doen naar verkeersovertredingen en niet voor andere zaken. Ook moet er een maximale bewaartermijn komen voor gegevens.

Hoewel het slechts gaat om aanbevelingen en geen officieel beleid, kunnen de uitspraken van de EDPS belangrijk zijn in het debat. Voor beleidsmakers is nu duidelijk welke normen de toezichthouder zou willen hanteren. 

Alles bij de bron; Tweakers