Het overdragen van passagiersgegevens van Europeanen aan de Amerikaanse autoriteiten is niet in overeenstemming met de Europese wetgeving aldus Sophie in 't Veld, namens het EP de officiële rapporteur over het in de maak zijnde verdrag. 

Het zo geheten PNR-akkoord is de komende weken onderwerp van discussie in Brussel oa in de parlementaire commissie voor Burgerrechten op 26 maart. De plenaire stemming erover in het Europees Parlement is gepland voor april.

PNR staat voor Passenger Name Records en houdt in dat iedereen die het vliegtuig neemt naar de Verenigde Staten bekend moet zijn bij de Amerikaanse autoriteiten. Alle gegevens over de reiziger worden vooraf al gestuurd naar de Verenigde Staten, die de data vervolgens vijftien jaar lang wil bewaren.

Naast bezwaren tegen de lange bewaartermijn die de Amerikaanse autoriteiten willen, vinden veel Europarlementariërs dat er zoveel data van burgers opgeslagen wordt dat er mogelijkheden ontstaan voor het zogeheten profiling. Amerikaanse autoriteiten kunnen dan aan de hand van allerlei kenmerken (huidskleur, geboorteplaats, reisgedrag, geaardheid, godsdienst en dergelijke) mogelijk onschuldige burgers van een profiel voorzien die de betrokkene ten onrechte kwalificeert als potentieel gevaarlijk.

Alles bij de bron; webwereld