De nieuwe eurocommissaris van de Digitale Agenda, Günther Oettinger, heeft opnieuw uitgehaald naar Google. Voor Google zouden het met Oettinger weleens vijf zware jaren kunnen worden in Europa.

Het was al duidelijk dat hij fikse boetes voor Google in petto heeft als het Amerikaanse bedrijf niet snel met een fatsoenlijk schikkingsvoorstel voor de manipulatie van zoekresultaten komt. Verschillende concurrenten hebben geklaagd dat Google eigen diensten hoger in de zoekresultaten positioneert, ten koste van concurrerende diensten. De EU is het hiermee eens en eist van Google dat er verandering worden doorgevoerd zodat concurrerende diensten ook een eerlijke kans hebben. Maar de schikkingsvoorstellen zijn tot op heden niet toereikend gebleken.

Een andere zaak die Oettinger aankaart is ook opmerkelijk, publiekelijk zijn hierover namelijk nog geen klachten bekend en het zou wederom te maken kunnen hebben met Oettingers achtergrond. Oettinger is van mening dat het niet zo kan zijn dat Google in de toekomst producten als auto's en televisies gaat maken en dat Europese bedrijven slechts de rol van leverancier hebben. Google werkt namelijk al geruime tijd aan zelfrijdende auto's en is hiermee in een vergevorderd stadium. De kans is groot dat Google daar over enkele jaren flink aan gaat verdienen als het de software gaat verkopen aan automerken. Dat zal dan ongetwijfeld invloed gaan hebben op de Duitse auto-industrie. 

Inmiddels heeft een woordvoerder van Neelie Kroes ook gereageerd op de uitspraken van Oettinger, zij is van mening dat het de taak van een eurocommissaris is om problemen in de markt op te lossen en daarvoor regels te maken, niet om een bedrijf als doelwit te stellen.

Oettinger heeft met zijn uitspraken in elk geval de schijn gewekt dat hij zich vooral richt op Google en dat hij de Duitse industrie wil beschermen op een manier die lijkt op protectionisme. Dat is geen goede start voor een eurocommissaris die officieel nog moet beginnen aan zijn periode.

Alles bij de bron; TechZine [Thnx-2-Luc]