Het is nog niet helemaal zo ver, maar het zit er wel aan te komen: de nieuwe EU-privacywetgeving over het gebruik van persoonlijke data. Wat mag en moet je er mee? En vooral: wat mag en moet juist niet?

Het klinkt niet echt ingewikkeld, maar aangezien veel bedrijven en overheidsorganisaties niet precies weten wat ze aan dergelijke privacygevoelige data in huis hebben, wordt deze nieuwe wetgeving, de EU General Data Protection Regulation 2 (GDPR2), vanzelf een probleem. Tenminste, als je niet tijdig ingrijpt en maatregelen neemt.

‘Het verkrijgen van inzicht in je dataverzamelingen is cruciaal, aangezien de straffen er behoorlijk kunnen inhakken, met boetes die in de miljoenen euro’s kunnen lopen’, aldus Koen van Hoogstraten, Principal Consultant bij Somio, specialist in vernieuwende oplossingen voor het structureren van informatie.

‘Het is bij veel managers absoluut niet bekend hoe het zit met die nieuwe wetgeving. Volgens het genoemde onderzoek is dat maar liefst bij 81% het geval! Nieuw in deze wet is dat diezelfde managers straks verplicht zijn om datalekken te melden bij de toezichthouder, dat bij nalatigheid of overtreding van de wet een boete geldt van 5% van de wereldwijde omzet en er een bestuurlijke aansprakelijkheid geldt. Dat heeft dus een enorme impact.

Alles bij de bron; DocumentWereld