Europa en de VS doen een derde poging om datastromen te vergemakkelijken. De vorige twee systemen liepen stuk doordat persoonsgegevens van EU-burgers onvoldoende beschermd bleven in de VS. De voorgestelde nieuwe regeling neemt deze zorg niet weg, zeggen experts.

De zorgen komen voort uit de verschillen in privacyopvattingen van Europa en de VS, zeggen experts. Hierdoor is onzeker hoe de afspraken die op papier zijn gemaakt, onder meer over de toegang tot persoonsgegevens van Amerikaanse inlichtingendiensten, er in de praktijk uit zullen zien.

'Het nieuwe verdrag lijkt vooral tegemoet te komen aan politieke, diplomatieke en pr-belangen', stelt privacyadvocaat Maartje de Graaf.

Voor organisaties, bedrijven en overheden waarvan het verdienmodel voor een groot deel uit data-uitwisseling bestaat, is het verdrag wel degelijk een positieve ontwikkeling. 'De gegevensuitwisseling is van cruciaal belang voor het verdienmodel van veel bedrijven en daarmee ook voor de economie van beide landen', benadrukt Sjoera Nas, privacyexpert en voormalig privacytoezichthouder. 'Juridisch zitten er nog haken en ogen aan het nieuwe verdrag, maar politiek is het nodig om dit zo snel mogelijk in te voeren', licht ze toe.

Het European Data Protection Board (EDPB), waarin toezichthouders van meerdere Europese landen samenkomen, schrijft in een advies dat het DPF, hoewel het een stap in de goede richting is, nog wel verbetering behoeft.

Het is onder meer niet duidelijk genoeg wat er gebeurt bij de verzameling van grote hoeveelheden data en de verdere verspreiding hiervan.

Meerdere experts delen de zorgen van het EDPB en spreken over een papieren werkelijkheid. Zij twijfelen aan de uitwerking van de plannen in de praktijk.

Maartje de Graaf, advocaat bij Noyb, de privacyorganisatie van Schrems, uit kritiek op de nieuwe plannen: 'Bestaande surveillanceprogramma’s in de VS lijken vooralsnog gewoon door te gaan. Hoe realistisch is het om meer bescherming voor EU-burgers te verwachten als het DPF in veel opzichten een kopie blijft van de vorige versies die het Hof ongeldig verklaarde?'

Ook Schrems zelf geeft op de website van zijn organisatie aan dat hij niet gelooft in het nieuwe systeem. 'De Europese Commissie knijpt opnieuw een oogje dicht voor de Amerikaanse wetgeving, zodat het spioneren van Europeanen kan doorgaan.'

Alles bij de bron: FD