Zowel Neelie Kroes als haar collega Vivane Reding, EU-commissaris voor Justitie, benadrukken zeer stellig dat zij de privacy van EU-burgers zullen waarborgen en geen gegevens zullen doorgeven aan PRISM.

Kroes, EU-commissaris belast met de Digitale Agenda, heeft tegenover nieuwssite TechCrunch gezworen dat zij de EU-burgers beschermen zal tegen inbreuk op hun privacy van buitenstaanders zoals PRISM.

Reding stelt duidelijk dat zij de rechten van EU-burgers niet zal opofferen voor de nationale veiligheid van de VS. Extra ingrijpen is echter niet nodig waar het PRIMS betreft, liet zij weten. Volgens Reding wil het concept van nationale veiligheid niet zeggen dat "alles maar kan. Staten hebben geen ongelimiteerde rechten op geheime surveillances."

Neelie Kroes op haar beurt, stelt dat het hoog nodig is dat de EU duidelijk en transparant is over databescherming en dat het bekend worden van het bestaan van PRISM ``een grote wake up call`` is voor de privacy van Europese burgers. "We willen niet afhankelijk worden van de VS of China." In het verlengde hiervan ziet Kroes zakelijke kansen voor bedrijven uit de EU op het gebied van databescherming.

Alles bij de bron; AutomGids


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!