De Ierse privacyorganisatie Digital Rights Ireland heeft een klacht ingediend tegen het onlangs aangenomen Privacy Shield. Volgens de organisatie biedt de overeenkomst te weinig bescherming, meldt Reuters op basis van bronnen. Digital Rights Ireland is een organisatie die zich inzet voor de bescherming van burgerrechten. Deze organisatie kreeg onder andere voor elkaar dat het EU-Hof de Europese richtlijn over bewaarplicht in 2014 ongeldig verklaarde.

Het persbureau schrijft dat Digital Rights Ireland een klacht heeft ingediend bij het Gerecht, dat is de op een na hoogste EU-rechter. De organisatie zou zelf niets willen zeggen over de precieze inhoud van de zaak, die te vinden is op de site van het EU-Hof. De Europese Commissie bevestigt tegenover Reuters dat zij op de hoogte is van de zaak en dat het gaat om een action for anulment, oftewel een ongeldigverklaring. De Commissie geeft geen inhoudelijk commentaar en zegt dat 'het Privacy Shield voldoet aan de eisen van het Europese Hof van Justitie'.

Volgens de bronnen kan het een jaar duren voordat het Gerecht een uitspraak doet en bestaat de mogelijkheid dat het de Ierse organisatie niet-ontvankelijk verklaart. Alleen als personen of organisaties direct getroffen zijn door wetgeving, mogen ze een klacht indienen, aldus Reuters. Het is geen grote verrassing dat het Privacy Shield het onderwerp van een klacht is, zo stelden Europese privacytoezichthouders dat de overeenkomst gebreken vertoont.

Het Privacy Shield werd in juli aangenomen en is de opvolger van de Safe Harbour-regeling. Het Europese Hof verklaarde de Safe Harbour-regeling in 2015  ongeldig na een klacht door Max Schrems. De Oostenrijker is kritisch over het Privacy Shield en sprak in het verleden de verwachting uit dat er een klacht tegen de overeenkomst zou worden ingediend.

Alles bij de bron; Tweakers