Het Europees Parlement stemde vorige week met 512 stemmen vóór en 123 stemmen tegen voor een common identity repository, of cir. Dat is een systeem waarbij het mogelijk wordt tegelijk te zoeken in verschillende databases, die nu nog tussen verschillende systemen en instanties zijn verspreid. Met het cir kunnen zulke instanties makkelijker in elkaars databases kijken en hun eigen data daarmee vergelijken. De gegevens zelf worden niet gemigreerd naar één algemene database, al staat het cir inmiddels wel zo bekend.

In het cir komen verschillende bestaande systemen zoals het Schengen Information SystemEurodac en het Visa Information System bij elkaar. Er komen ook drie nieuwe systemen bij: ECRIS-TCN, om strafbladen van buitenlandse reizigers op te slaan, het Entry/Exit System, waarmee niet-EU-inwoners die een EU-grens oversteken worden geregistreerd, en ETIAS, dat niet-EU-reizigers zonder visum bijhoudt. 

EU databases

De database ligt al jaren onder vuur van privacyactivisten. Die vinden dat hij te veel inbreuk maakt op de levens van burgers. Ook veel Europarlementariërs zijn niet blij met de 'monsterdatabase', zeggen ze tegen Politico. Een andere zorg van tegenstanders is dat het nieuwe systeem juist averechts werkt; opsporingsdiensten zouden nu al omkomen in grote hoeveelheden data.

Het gaat nog even duren voordat de databases compatibel met elkaar zijn. Naar verwachting is het ontwikkelproces in 2023 afgerond.

Alles bij de bron; Tweakers