Het internationaal verdrag tegen namaakproducten en piraterij, Acta, dat vorige maand in Tokio werd getekend, stuit in Europa op grote bezwaren. Zo heeft de Sloveense ambassadeur, die het verdrag in Tokio ondertekende, daarvoor inmiddels haar excuses aangeboden. Nederland is een van de vijf EU-landen die nog helemaal niet hebben getekend: de ambassadeur in Tokio had daarvoor geen fiat van de ministerraad.

Ook in het Europarlement leven bezwaren tegen de antipiraterij-afspraken. De volksvertegenwoordiging kan het akkoord desnoods met een veto van tafel vegen. Dat het daarvoor niet terugschrikt, bleek in 2010. Toen verwierp het een verdrag met de VS over de overdracht van Europese bankgegevens. De Europese Commissie en de VS moesten opnieuw met elkaar om de tafel.

De tekst is in 'flexibele termen' opgeschreven. Dit maakt dat regeringen een eigen draai aan de regels kunnen geven die past bij de cultuur van het land. Maar de socialisten in het Europarlement vinden juist die 'flexibele termen' zorgwekkend. "Acta zet de deur open naar willekeur door gebrekkige en vage juridische definities", reageerden bijvoorbeeld de PvdA-leden in het Europees parlement. 

Alles bij de bron; trouw (Thnx-2-Niek)