De Europese Commissie en het Europarlement zijn het eens geworden over Europese netneutraliteitsregels. Die lijken iets zwakker te zijn dan de Nederlandse netneutraliteitsregels, waardoor de Nederlandse wet mogelijk moet worden afgezwakt...

de nieuwe regels zijn iets minder streng dan de Nederlandse netneutraliteit: verkeer mag in het Europese akkoord namelijk wel anders worden behandeld als dat de normale internetstroom niet belemmert. Het gaat dan om diensten als iptv, streams voor videoconferenties of medische diensten, die een hoger niveau van betrouwbaarheid nodig hebben. In de Nederlandse wet mag geen enkele dienst worden voorgetrokken.

Ook op een ander punt zijn de Europese regels zwakker: ze staan het mobiele providers namelijk toe om diensten aan te bieden die niet meetellen voor de datalimiet. Een provider als Vodafone zou bijvoorbeeld Netflix kunnen aanbieden zonder dat gebruikers de data hoeven te betalen.

Omdat Europese wetgeving op dit gebied prevaleert boven lokale wetgeving, moet Nederland mogelijk zijn netneutraliteitswetgeving afzwakken. 

Alles bij de bron; Volkskrant

Update;

Nederland heeft al een strenge versie van netneutraliteit in de nationale wet verankerd, die garandeert dat internetproviders al het dataverkeer gelijk moeten behandelen. De Europese versie van netneutraliteit, waarover het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten het maandagnacht eens werden, biedt minder strenge garanties.

Voor het overleg tussen de lidstaten had minister Kamp van Economische Zaken beloofd om tegen elk voorstel te stemmen waarin netneutraliteit niet streng wordt gegarandeerd. Bij de volgende bijeenkomst van de Europese Raad zal Kamp daarom tegen het huidige compromis stemmen, maar het is zeer waarschijnlijk dat het voorstel alsnog met een meerderheid wordt aangenomen.

Alles bij de bron; NU