De Europese Commissie heeft de eerste 'poortwachters' aangewezen die onder de Digital Markets Act vallen. Die moet de concurrentie in verschillende digitale markten bevorderen.

Onder de bedrijven die als poortwachter worden aangemerkt, vallen Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft.

Al die bedrijven hebben verschillende diensten die aan strengere DMA-regels moeten voldoen. Die worden opgedeeld in meerdere categorieën.

Onder sociale media vallen bijvoorbeeld platforms als Facebook, Instagram en TikTok. Android, iOS en Windows worden onder de DMA gereguleerd als besturingssystemen en Chrome en Safari als webbrowsers. De DMA valt ook onder bepaalde zoekmachines, videodeelplatforms, berichtendiensten, intermediation-diensten en advertentieplatforms...

...De wet moet onder meer de gesloten platforms van poortwachters openbreken. Zo moeten aangemerkte berichtendiensten, zoals WhatsApp, begin volgend jaar interoperabel worden met concurrerende berichtendiensten. Dat geldt in eerste instantie voor basale tekstberichten, maar complexere functies moeten op de langere termijn ook werken tussen verschillende berichtendiensten. Groepsgesprekken moeten bijvoorbeeld binnen twee jaar interoperabel zijn, terwijl spraak- en videochats na vier jaar interoperabel moeten zijn met andere platforms.

De regels van de Digital Markets Act zijn overigens nog niet van kracht. De aangewezen poortwachters krijgen nu eerst een half jaar om aan de regels te voldoen. De deadline voor naleving ligt op 6 maart 2024.

Alles bij de bron; Tweakers