De Europese Unie gaat met meer landen overeenkomsten sluiten voor het uitwisselen van passagiersgegevens, zo heeft demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten weten. PNR-gegevens bestaan uit reserverings- en check-in-gegevens, zoals naam- en adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata, reisdata, ID-documentnummers, bestemmingen, medepassagiers en betaalgegevens.

..."De overeenkomst die nu met Canada is gesloten past in de reeks aan PNR-overeenkomsten die de EU met derde landen heeft gesloten en gaat sluiten. Een toenemend aantal landen verzamelt immers PNR-gegevens van luchtvaartmaatschappijen", aldus minister Yesilgöz.

De bewindsvrouw merkt op dat de Europese Commissie al gemachtigd is om met Mexico en Japan PNR-overeenkomsten te starten. Daarnaast heeft Brussel vorig jaar september al aangeraden om ook de onderhandelingen met Noorwegen, IJsland en Zwitserland te openen.

Er zijn al afspraken over PNR-gegevens gemaakt met de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. De minister stelt dat het gebruik van PNR-gegevens een 'cruciaal instrument' is in de strijd tegen terrorisme en ernstige criminaliteit.

Alles bij de bron; Security