Het is (sommige delen van) Europa ernst met de strijd tegen het ongevraagd binnenharken, bewaren en gebruiken van digitale gevens van Europese burgers. De Franse premier wil democratie op het web. Ook Duitsland en Engeland werken aan zulke regels, alleen in Nederland is het voorlopig doodstil.

Valls hintte in zijn toespraak op een soort Europees instituut dat de gegevens van Europese burgers zou moeten bewaren en dus afschermen van de wereldwijde servers van de Amerikaanse internetgiganten. Daarmee zou een ‘eigen’ Europees internet, waar de Duitse bondskanselier Merkel al eens aan refereerde, een stapje dichterbij komen. Merkel deed dat ten tijde van de onthullingen rond de spionagepraktijken van de Amerikaanse NSA...

...Op dit gebied is het in Nederland (althans van regeringszijde) merkwaardig stil. Sterker, juist deze week werd bekend dat in een vergelijkbare zaak een aantal partijen een kort geding tegen de Nederlandse Staat aanspannen. Het gaat om de bewaarplicht van gegevens van klanten die de Staat Nederlandse internet- en telefoonaanbieders oplegt, hoewel het Europese Hof al in april oordeelde dat die in strijd is met de grondrechten van de burger. Minister Opstelten weigert tot dusver dat oordeel te volgen, hoewel veel ons omringende landen dat wel hebben gedaan. Het geeft maar aan dat het de hoogste tijd wordt voor uniforme Europese regels over wat bedrijven mogen doen met onze gegevens.

Alles bij de bron; HPdeTijd