Er is een reële kans op uitstel van de stemming over de Anti-Counterfeiting Trade Agreement, zegt Europarlementariër Marietje Schaake (D66). Het Europees Parlement zou dan wachten totdat het Europese Hof van Justitie een uitspraak heeft gedaan over het wel of niet in strijd zijn van het verdrag met de burgerrechten van de ingezetenen van de EU. "Het zou voor veel twijfelaars en voorstanders ook een uitweg zijn", zegt ze, "om zo de hete aardappel voor zich uit te schuiven."

Volgens Schaake hebben veel parlementariërs door de grote druk van buitenaf moeite met het uitbrengen van de stem, voor of tegen het verdrag. Dat komt doordat er zowel druk komt van de bevolking van het eigen land, maar ook van de eigen regering, de Europese Commissie en de lobby van voor- en tegenstanders. 

Het Europees Parlement zal uiteindelijk over twee weken in Straatsburg stemmen over het uiteindelijke advies dat de commissie voor Internationale Handel morgen formuleert. Dat kan dus zijn het afwijzen van ACTA, het aannemen van ACTA of uitstel van de stemming totdat het Europese Hof zijn adviesuitspraak heeft gedaan. Dat kan nog zeker anderhalf jaar duren. 

Alles bij de bron; webwereld