Mocht er een digitale euro komen dan moeten niet alle transacties worden gevolgd en nagetrokken, zo waarschuwt het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), dat onder een bepaalde grens voor volledige anonimiteit pleit. Het EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waaronder ook de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Europese Centrale Bank (ECB) is begin 2020 gestart met de eerste verkenningen naar het ontwikkelen van een digitale euro. De onderzoeksfase eindigt in het derde kwartaal van 2023.

Minister Kaag van Financiën ziet de digitale euro als een aanvulling op bestaande vormen van geld, niet als een vervanging. "Consumenten kunnen met hun bestaande contante geld en bankrekeningen blijven betalen, maar krijgen met de digitale euro een alternatief."

De Europese privacytoezichthouders zijn nu met een reactie op de digitale euro gekomen. Daarin benadrukken ze het belang van privacy en databescherming "by design" en "by default" in het project. Ook waarschuwt de EDPB voor het gebruik van stelselmatige validatie en het volgen van alle transacties die in digitale euro's worden gedaan.

De toezichthouders vinden dat de digitale euro zowel online als offline beschikbaar moet komen en er een bepaalde grens is waarbij transacties niet zijn te volgen, om zo volledige anonimiteit van dagelijkse transacties mogelijk te maken.

Alles bij de bron; Security