Het gebruik van contant geld door Nederlanders is vorig jaar redelijk stabiel gebleven ten opzichte van 2020, zo blijkt uit de vandaag verschenen jaarrapportage van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). In 20,4 procent van de betalingen bij fysieke verkooppunten werd er vorig jaar contant afgerekend, tegenover 22,4 procent het jaar daarvoor...
...Om ervoor te zorgen dat contant geld als betaalmiddel aan de kassa goed blijft functioneren, ook als er geleidelijk steeds meer elektronisch betaald wordt, hebben de vier grote banken en Betaalvereniging Nederland, consumentengroepen, winkeliers, horeca en tankstations, chartale dienstverleners en De Nederlandsche Bank (DNB) eerder dit jaar het Convenant Contant Geld ondertekend.
Het Convenant bevat afspraken die, onder andere, betrekking hebben op de minimumaantallen geldopname- en afstortautomaten, elektronische terugvalopties voor pinnen, een inclusief betalingsverkeer en anti-witwasmaatregelen. Ook hebben banken toegezegd om de tarieven voor contant geld tot medio 2023 niet te verhogen. Daarnaast zal er worden onderzocht op welke manier het publiek belang van contant geld het beste geborgd kan worden op lange termijn. Het onderzoek zou uiterlijk in februari volgend jaar moeten zijn afgerond.
Alles bij de bron; Security