De overeenkomst tussen de EU en de VS over de verwerking en doorgifte van gegevens over het financiële berichtenverkeer (SWIFT- of TFTP-overeenkomst) zal vermoedelijk tijdens de Landbouwraad van 28 juni aanstaande als hamerstuk worden afgedaan. Dat heeft het Ministerie van Justitie laten weten.

De overeenkomst zou worden besproken tijdens de JBZ-Raad van 3 en 4 juni 2010, maar het onderwerp is toen om onduidelijke redenen van de agenda gehaald.

Vervolgens kwam het bericht binnen dat de overeenkomst tijdens de Transportraad van 24 juni zou worden aangenomen, maar dit bleek als gevolg van parlementaire voorbehouden in enkele lidstaten niet haalbaar.

Het laatste nieuws is dus dat de overeenkomst op 28 juni tijdens de Landbouwraad als A-punt (hamerstuk) op de agenda staat.

Dit betekent dat een toch bijzonder omstreden overeenkomst – een voorganger werd in februari van dit jaar nog door het EP weggestemd – zonder inhoudelijke discussie tijdens een JBZ-Raad wordt aangenomen.

Het voorgaande betekent dat de parlementaire controle op het handelen van de Nederlandse regering wordt bemoeilijkt. Als de commissie voor de JBZ-Raad op 29 juni haar standpunt bepaalt, is de overeenkomst echter mogelijk al aangenomen door de Raad. Daarna moet het Europees Parlement de overeenkomst nog goedkeuren.

Lees het volledige stuk bij de bron; nieuwsbrief EUpdate