...in minder dan 25 jaar is het aantal pintransacties in Nederland gestegen met factor 182: van 16 miljoen pinbetalingen in het jaar 1990, tot 2,9 miljard in het jaar 2014.

Deze pincultuur groeit nog steeds, voornamelijk dankzij nieuwe wetten en regelingen die ons hele leven steeds meer inrichten rondom digitale transacties. Sterker nog: tegenwoordig kan je zelfs geen Nederlander meer zijn zonder bankrekening. Hierdoor neemt niet alleen de hoeveelheid contant geld af, maar worden de mogelijkheden om contant geld te gebruiken ook steeds beperkter. Contant geld lijkt langzaamaan te verdwijnen en dat heeft een aantal problematische gevolgen.

“Het grootste probleem met deze ontwikkeling is dat de banken nog meer macht over ons geld krijgen,” verteld monetair econoom Edin Mujagic. Eén van de mogelijke gevolgen van die macht is volgens Mujagic het heffen van negatieve rente: een situatie waarin de rente op een spaarrekening lager is dan nul. Zolang je geld op een spaarrekening staat, betaal jij in die situatie de bank rente over dat bedrag, en verlies je dus geld. De banken verdienen geld, want zij hoeven hun spaarklanten minder te betalen.

Die situatie klinkt verre van ideaal, vooral als je bijvoorbeeld aan het sparen bent voor een auto of een huis. Gelukkig heb je nu altijd nog de optie om geld van je (spaar)rekening te halen. Deze optie vervalt als je contant geld niet meer kan gebruiken. Met deze macht over je geld kan de ECB de rente in principe zo negatief maken als ze zelf willen. Zelf heb je weinig controle meer over je geld.

De gevolgen van het verdwijnen van cash zijn in ieder geval onheilspellend: wat de burger aan macht en controle over zijn geld verliest, krijgen de banken erbij. En die ondemocratische machtsverdeling kan de burger geld kosten...

...Uiteindelijk blijft de belangrijkste vraag: hoe waarschijnlijk is een scenario waarin contant geld verdwijnt? “Contant geld zelf zal waarschijnlijk nooit echt verdwijnen,” zegt Mujagic. “De overheid zal niet expliciet aankondigen: ‘Vanaf dan en dan schaffen we het contant geld af’. Dat zal nooit gebeuren. Maar er zullen een heleboel kleine regeltjes komen waardoor je uiteindelijk niets meer met je contant geld kan. Dat is wat je nu her en der al ziet. Dat is wat er nu gebeurt. En als je contant geld eenmaal niet meer kan gebruiken, is het te laat. Contant geld krijg je dan nooit meer terug in de economie.”

Alles bij de bron; Motherboard [Thnx-2-Luc]