Nederlanders zijn in het algemeen een relatief zorgeloos volk, volgens Unisys Security Index. Maar zorgen rondom online veiligheid groeien. De Unisys Security Index bestaat inmiddels al 11 jaar en gaat globaal over vier soorten veiligheid: nationale, financiële, persoonlijke en internetveiligheid. Op al deze gebieden nam de bezorgdheid af in Nederland. Sterker nog, Nederland is met 109 van de 300 punten het minst bezorgde land in de lijst landen waar mensen bevraagd zijn.

...Een van de onderdelen waarover mensen in Nederland expliciet werden bevraagd, is de veelbesproken 'Sleepwet'. Alle aandacht die hier omheen is geweest in de media, lijkt zijn uitwerking niet gemist te hebben. Het heeft Nederlanders behoorlijk bewust gemaakt van hun privacy en de bescherming ervan. Slechts 34 procent van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij denkt dat hun privacy voldoende is beschermd binnen die nieuwe wet.

Ook de zorg komt er niet best vanaf in het onderzoek. Er is opvallend weinig vertrouwen in de beveiliging van digitale patiëntgegevens bij zorginstellingen. Slechts 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij ervan overtuigd is dat gegevens veilig genoeg zijn. Wat ons betreft is dit een van de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Het gedoe rondom het Elektronisch Patiënten Dossier zou hier een rol in gespeeld kunnen hebben, volgens Zonnenberg. Daarnaast staat de gezondheidszorg ook niet bepaald bekend als branche waarin ICT bovenaan de lijst met prioriteiten staat.

Alles bij de bron; CompWorld