Blijft het bij meldrecht, wordt het een meldplicht of een verplichte meldcode? En voor wie precies? En als we melden, welke meldcode gebruiken we dan? En wat gebeurt er met die gegevens?

Van professionals in de jeugdzorg wordt verwacht dat zij steeds nauwer samenwerken. Jeugdzorg, jeugdhulpverlening en de centra voor jeugd en gezin (CJG) moeten vaker informatie uitwisselen, en ook sneller. Maar het recht op privacy van cliënten en het beroepsgeheim roept daarbij nog veel vragen op. En dat blijkt vaak toch een belangrijk obstakel in de zo gewenste samenwerking.

De Kleine Gids Omgaan met privacy en beroepsgeheim in de jeugdzorg beschrijft op een praktische manier de privacyregels die gelden voor professionals die werken met en voor kinderen, jongeren en hun ouders. Deze Kleine Gids biedt u beknopte en praktijkgerichte uitleg over:
de regels en uitzonderingen over de omgang met de privacy en het beroepsgeheim;
de verschillende wettelijke meldrechten, zoals het meldrecht AMK en de verwijsindex risicojongeren;
regels voor het voeren van casusoverleg, bijvoorbeeld in CJG-verband.

Naast de algemene regels biedt deze Kleine Gids de specifieke privacyregels per sector of beroepsgroep, praktische handvatten en aansprekende praktijkvoorbeelden. Het boekje is bedoeld voor professionals in de jeugdzorg, jeugdhulpverlening en de centra voor jeugd en gezin (CJG), het onderwijs, bij justitie of politie. En verder voor iedereen die meer wil weten over het recht op privacy en de bescherming van het beroepsgeheim in de jeugdzorg anno 2011.

Meer bij de bron; webshop binnenlandsbestuur